Zprávy výboru:Bez medu to nejde

Zprávy výboru

Dne 1.4.2015 se konala výborová schůze za přítomnosti MVDr. Plška a dalších 3 přátel ze ZO Krnov.
Řešila se nedobrá situace s napadením našich včelstev morem včelího plodu, způsob likvidace napadených včelstev a opatření do dalšího období k zastavení šíření. Řešil se také způsob informování sousedních ZO o nezodpovědnosti některých včelařů. Nemáme zákonné prostředky, jak zabránit včelařům, kteří nechtějí s výborem ZO spolupracovat a plnit povinnosti včelaře.
Stala se taková situace, že loni zjara nakočoval nejmenovaný včelař z Brantic s jedním rámem (cca 32 včelstev) na pozemek Pozemkového fondu v Hynčicích aniž by jakkoliv vyrozuměl výbor naší ZO. Nevíme vůbec odkud včely přijely a v jakém byly stavu. Za zmínku stojí, že nejvíce napadených včelstev našich včelařů v letošním roce je právě v Hynčicích. Nemůžeme trvrdit, že tento včelař nám mor přinesl ale je zajímavé, že letos přesně v den, kdy se zjistilo, že v naší organizaci byly zjištěny spory moru, tento včelař náhle odkočoval neznámo kam. Je tedy velmi pravděpodobné, že jeho včelstva jsou také napadena a on tímto šíří nemoc zase někam dál.
Proto je nutné všechny organizace v okolí, kde mor nemají, informovat o tomto včelaři dohledat zákonné možnosti, jak mu v tom zabránit.
L.Kozelský

Dne 26.1.2015 proběhla členská schůze, při které byl zvolen nový výbor ZO. Členská schůze poděkovala stávajícím členům výboru za jejich práci.
Důležitým bodem jednání byly nemoci včel a prevence proti veškerému nebezpečí pro naše včelstva.